Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Blåbärspaj

Föregående Nästa
blåbärspaj_foodfolder.JPEG
Sommarens första blåbärspaj brukar vara magisk och gör du den med extra mycket blåbär så blir den extra god! Den här blåbärspajen med mördegsbotten och massor med blåbär serverad med hemmakokt vaniljsås är det bästa jag vet. En mycket enkel och god blåbärspaj med andra ord. Välkommen blåbärssäsongen!

Ingredienser

  • Botten:
  • 150 g smör
  • 110 g strösocker
  • 180 g vetemjöl
  • 20 g äggula
  • Fyllning:
  • 500 g blåbär
  • 10 g majsstärkelse (exempelvis Maizena)
  • 50 g strösocker

Gör så här:


  1. Väg upp alla ingredienser.

  2. Arbeta ihop smör, strösocker och vetemjöl med händerna i en bunke.

  3. Tillsätt äggulan och blanda så att degen går ihop men knåda inte degen mer.

  4. Forma degen till en boll och platta till.

  5. Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

  6. Under tiden kan du göra vaniljsåsen. Recept hittar du här.

  7. Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en pajform med löstagbar botten (20cm i diameter).

  8. Kavla degen ca. 5mm tunt. Den ska vara  ca. 24-26cm i diameter för att täcka formen.

  9. Rulla degen runt kaveln och lägg den över pajformen.

  10. Tryck till degen försiktigt i formen och skär av överbliven deg på kanterna.

  11. Rör i strösocker och majsstärkelse i blåbären och häll blåbären i formen.

  12. Baka av i 200 grader i 20-30 minuter eller tills pajen har fått en brun fin färg.

  13. Låt svalna i formen innan servering.


 


Gör din egen vaniljsås